MALZEMELER:
400 gr. yağsız et
1 su bardağı ince bulgur(simit)
4 su bardağı orta bulgur
1 orta boy soğan
1 yemek kaşığı un
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
ANALI KIZLI KÖFTENİN İÇ MALZEMESİ:
300 gr.orta yağlı kıyma
6 adet büyük soğan
yarım demet maydanoz
tuz karabiber
kimyon,
pul biber
KÖFTENİN SUYU İÇİN:
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1.5 lt. sıcak su
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
HAZIRLANIŞI:
Eti ve soğanı iyi çeken bir robottan macun kıvamına gelene
kadar çekin.
Bulgurun içine katın, bir yemek kaşığı salça, karabiber ve
tuzu da ilave edip karışana kadar yoğurun.
Karışımın önce bir yarısını robota alıp, üzerine bir buçuk
su bardağı su koyun ve yüksek hızda 1 dakika çalıştırın.
Diğer yarısına da aynı işlemi tekrarlayın.
Robotta çektiğiniz hamura ununu ilave edip yoğurma kabına
alın 10 dakika kadar yoğurun.(bu esnada biraz cıvık gibi gelebilir ama daha sonra
sertleşecektir.)
Hamurdan küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp elinizi
ıslatarak açmaya çalışın hemen bölünmüyor rahat açılıyorsa kıvamı tamamdır.
Analı kızlının köfteleri çok büyük olmamalıdır.
Bu yüzden yine küçük bir yumurta büyüklüğünde alıp köftelerinizi
yapın.
Hamurun beşte birini ayırıp küçük köfteler için kullanın.
Bir kaç köfte yaptıktan sonra kalan hamur katılaşmaya
başlar.
Bu yüzden 4-5 köftelik miktarda hamurdan alıp biraz tuz ve
su ilavesiyle yoğurun.
Bu bitince tekrar o kadar bir parça alıp yine aynı işlemi
uygulayın.
Bir tencereye 4-5 yemek kaşığı sıvıyağ ve salçayı ekleyip
kavurun 1.5 lt.suyu ilave edin.
1 tatlı kaşığı tuzuda katıp kaynamaya bırakın.
Su kaynayınca köftelerin önce bir yarısını suya atın 5
dakika haşlayın.
Haşlanan köfteleri bir kevgirle alıp delikli bir süzgece
koyun.
Sonra diğer yarısını atıp yine aynı işlemi uygulayın.
Küçük köfteleri ayrı haşlayıp ayrı bir yere alın.
Köfteleri uzun süre suda bekletmiyoruz çünkü
yumuşayabilirler.
Servis yapacağımız zaman köfteler soğumuşsa kaynattığımız
suyuna atıp 1-2 dakika ısınmaları için tutuyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder