Bu gün sizlerle tarifi tamamen Malatya yöresine ait olan ve ilk baharın gelişiyle yapılmaya başlanan bir yemek tarifi vermek istiyorum
Neden ilk baharın gelişiyle yapılır dedim çünkü ilk baharda Kiraz, fındık, dut, ayva yaprakları yeni açmaya başlayınca çok nazikken toplanır ve sarılır yapmak isteyenlere kolay gelsin diyorum...
Ben bu yaprakları baharda toplayıp sarıyorum ve buzdolabı poşetlerine yerleştirip dondurucuda saklıyorum bir yıl boyunca kullanıyorum..
MALZEMELER:
Yarım kg. yarma
Şimdi bilmeyenler yarmada ne diyecekler yarma Malatyada yapılan bir çeşit çok iri
öğütülmüş buğday, bunu bulamazsanız eğer iki su b. kısırlık bulguru demleyip 1 su b. unla yoğurupta
yapabilirsiniz.
.
tuz, su
1 kg. yaprak
İki kase yoğurt
1 yumurta
1 çorba k. un
1 kg. kaynar su
SOKORACI İÇİN:
2 Tane kuru soğan
2 çorba k. tereyağı
yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek k. tatlı biber salçası isteğe göre acıda olabilir
1 yemek k. domates salçası
HAZIRLANIŞI:
Öncelikle çok kaynar değil sıcak su ile yarmamıza 1 tatlı k. tuz ekleyip kısır demler gibi demleyelim
yapraklarımızı iyice temiz yıkayıp süzelim hatta bir gün önceden yıkarsanız daha kolay sarılır
demlenen hamurumuzu yoğurup yapraklarla incecik sarıp tencereye dizelim
Üzerine tuz serpip porselen bir tabak kapatıp ağılık yapsın köfteler pişerken dağılmasın diye üzerini geçecek kadar kaynar su ekleyip ağır ateşte yarım saat pişirelim..
Onlar pişerken sizde ayranını hazırlayın yoğurdu unu yumurtayı iyice çırpın ve çok yavaş bir şekilde kaynar su ekleyin eklerken çok hızlı karıştırın ki yoğurdunuz kopup çökelek olmasın fokurdayıncaya kadar karıştırmaya devam edelim
kaynayınca pişen köftelerimizi süzüp ilave edelim beş dk.birlikte kaynasın indirip soğumaya alalım.
Sokoracımızı hazırlamak içinde soğanları yemeklik doğrayalım yağları ilave edip pembeleşinceye kadar kavuralım salçaları ilave edip bir iki karıştırın sokoracımız hazır
Pişen köftelerimizi servis tabağına alıp üzerine sokoraçtan gezdirip servis ediyoruz ...
AFİYET OLSUN
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder