Bu Blogda Ara

6 Nisan 2017 Perşembe

BAKLAVA


MALZEMELER:

 Yaklaşık 6 su bardağı baklavalık un,

3 yumurta,

1 çay bardağı süt


 1 çay bardağı su,

1 tatlı k. limon suyu


Yarım çay bardağı zeytinyağı,

Bir fiske  tuz,

500 gr ceviz,


250 gr buğday nişastası



ÜZERİ İÇİN: 

250 gr (10 çorba kaşığı) tereyağı (tercihen sadeyağ)



ŞERBETİ İÇİN: 

5 su bardağı toz şeker,


4 su bardağı su,

Yarım limonun suyu


HAZIRLANIŞI: 
Geniş bir yoğurma kabına unun yarısını eleyerek koyun.
Unun ortasını havuz biçiminde açın.
 Ortadaki havuza yumurta, süt, su, zeytinyağı ve bir tutam tuz koyun.
Önce parmak uçlarınızla ortadaki bu karışımı karıştırın.
 Daha sonra parmak uçlarınızla kenarlardaki undan da alarak yumuşak kıvamlı bir hamur haline getirin.
 Gerektikçe un ilave edin
Hazırladığınız hamurdan 20 beze yapın.
 Bezeleri unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde teker teker yoğurarak özlendirin.

Üstlerini bir bezle örtüp 20-30 dakika dinlendirin.

 Geniş bir tepsiyi yağlayın.
Hazırladığınız bezelerden birini mutfak tezgâhına alın.
 Birer avuç nişasta ve unu altına üstüne paylaştırın.
 İnce bir oklavayla, açabildiğiniz kadar ince açın.




Hazırladığınız baklava yufkasını düz bir şekilde tepsiye döşeyin.
Tepsiden sarkan kısımlarını kesip ayrı bir yerde biriktirin.
 Yufkanın üzerine elinizle ceviz serpiştirin.



Cevizi ayıklayıp tezgah üzerinde merdaneyle iyice ezin..










 Tüm bezeleri bu şekilde açarak aralarına ceviz serpiştirip tepsiye döşeyin.
Kat kat bütün yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra keskin bir bıçakla baklava dilimlerini kesin. Fırını 170 (turbo 150) derecede ısıtın.
Bir tavada tereyağını eritin.
 Fokur fokur kaynaymca ateşten alıp hemen baklava tepsisinin üzerine gezdirin.
Tereyağı yufkaya değdikçe cızır cızır etmeli.

Tepsiyi sıcak fırını alttan ikinci rafına yerleştirin.

Baklavanın üzeri pembeleşmeye başlayınca fırın sıcaklığını 150 (turbo 130) dereceye düşürün.
Toplam 30-40 dakikada baklavanın içi de pişmiş olur.
Tepsiyi fırından alıp ılınmaya bırakın.
Suyla şekeri ateşe koyup bir taşım kaynatın.
 Şerbet hafifçe koyulaşana kadar, yaklaşık 5 dakika kısık ateşte kaynatın.
 Üzerine limon suyunu sıkıp 1-2 dakika sonra ateşten alın.
Baklava ılık, şerbet sıcakken şerbeti baklavanın üzerine gezdirin.
2-3 saat, şerbetini çekmesi için beklettikten sonra tatlımızı servis yapabilirsiniz. 

NOT: Baklavanızın daha da kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, buğday nişastası yerine aynı ölçülerde mısır nişastası kullanabilirsiniz
  



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder