MALZEMELER:
Yaklaşık 6 su bardağı baklavalık un,
3 yumurta,
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su,
1 tatlı k. limon suyu
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
Bir fiske tuz,
500 gr ceviz,
250 gr buğday nişastası
ÜZERİ İÇİN:
250 gr (10 çorba kaşığı) tereyağı (tercihen sadeyağ)
ŞERBETİ İÇİN:
5 su bardağı toz şeker,
4 su bardağı su,
Yarım limonun suyu
HAZIRLANIŞI:
Geniş bir yoğurma kabına unun yarısını eleyerek koyun.
Unun ortasını havuz biçiminde açın.
Ortadaki havuza yumurta, süt, su, zeytinyağı ve bir tutam tuz koyun.
Önce parmak uçlarınızla ortadaki bu karışımı karıştırın.
Daha sonra parmak uçlarınızla kenarlardaki undan da alarak yumuşak kıvamlı bir hamur haline getirin.
Gerektikçe un ilave edin
Hazırladığınız hamurdan 20 beze yapın.
Bezeleri unlanmış mutfak tezgâhı üzerinde teker teker yoğurarak özlendirin.
Üstlerini bir bezle örtüp 20-30 dakika dinlendirin.
Geniş bir tepsiyi yağlayın.
Hazırladığınız bezelerden birini mutfak tezgâhına alın.
Birer avuç nişasta ve unu altına üstüne paylaştırın.
İnce bir oklavayla, açabildiğiniz kadar ince açın.
Hazırladığınız baklava yufkasını düz bir şekilde tepsiye döşeyin.
Tepsiden sarkan kısımlarını kesip ayrı bir yerde biriktirin.
Yufkanın üzerine elinizle ceviz serpiştirin.
Cevizi ayıklayıp tezgah üzerinde merdaneyle iyice ezin..
Tüm bezeleri bu şekilde açarak aralarına ceviz
serpiştirip tepsiye döşeyin.
Kat kat bütün yufkaları tepsiye yerleştirdikten sonra keskin
bir bıçakla baklava dilimlerini kesin. Fırını 170 (turbo 150) derecede ısıtın.
Bir tavada tereyağını eritin.
Fokur fokur kaynaymca ateşten alıp hemen baklava
tepsisinin üzerine gezdirin.
Tereyağı yufkaya değdikçe cızır cızır etmeli.
Tepsiyi sıcak fırını alttan ikinci rafına yerleştirin.
Baklavanın üzeri pembeleşmeye başlayınca fırın sıcaklığını
150 (turbo 130) dereceye düşürün.
Toplam 30-40 dakikada baklavanın içi de pişmiş olur.
Tepsiyi fırından alıp ılınmaya bırakın.
Suyla şekeri ateşe koyup bir taşım kaynatın.
Şerbet hafifçe koyulaşana kadar, yaklaşık 5 dakika
kısık ateşte kaynatın.
Üzerine limon suyunu sıkıp 1-2 dakika sonra ateşten
alın.
Baklava ılık, şerbet sıcakken şerbeti baklavanın üzerine
gezdirin.
2-3 saat, şerbetini çekmesi için beklettikten sonra
tatlımızı servis yapabilirsiniz.
NOT: Baklavanızın daha da kıtır kıtır olmasını istiyorsanız, buğday nişastası
yerine aynı ölçülerde mısır nişastası kullanabilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder